Ulcerös kolit – kost

Att kosten har en inverkan på de symtom som uppkommer vid sjukdomar som ulcerös kolit har man vetat länge. Här går vi närmare in på varför och vilken kost som är att föredra.

(Ett nytt fönster öppnas)

Bra att tänka på kosten

Har man en inflammatorisk tarmsjukdom så som ulcerös kolit kan det vara bra att tänka på vilken kost man har. Det finns vissa riktlinjer som är bra att följa när det gäller kost men de flesta med ulcerös kolit behöver lära sig vilket kost som passar bäst genom att testa sig fram. Den kosten som man märkt hjälper vid ulcerös kolit är att äta allsidigt och näringsriktig mat. Starkt kryddad mat, alkohol och fet mat bör undvikas då det kan försämra tarmfunktionen. Dryck som kaffe eller red bull kan ibland också påverka tarmarna negativt. Detta gäller dock inte alla.

Viktigt att få i sig vätska

Förutom kost i fast form gäller det att få i sig mer vätska än för någon utan ulcerös kolit. Detta på grund av den vätska man förlorar vid diarréer och lösare avföring. Man ska tänka på att dricka så passa mycket så man kissar lika mycket som man brukar. Förutom själva vätskan är det bra att få i sig de salter som också försvinner vid lös avföring. Vätskeersättning finns att köpa på apoteket, och är relativt lätt att tillverka själv. Vill man ändra sin kost och matvanor är det bra att första prata med sin läkare.

Ulcerös kolit – bra kost

ulcerös kolit kostKort om kost vid ulcerös kolit:
* Äta allsidigt och näringsriktigt
* Äta många små portioner per dag
* Vätskeersättning vid behov av extra salt och vätska
* Drick tillräckligt med vätska så du kissar som vanligt
* Undvik, alkohol, fett och stark mat
* Ät hellre vegetabiliskt fett istället för köttfett
* Prova dig fram till vad som passar dig bäst

Ät många gånger per dag

Att äta många gånger per dag i små portioner har visat sig vara en bra idé då det lindrar symtomen mycket. Förutom det rekommenderar vi personer med ulcerös kolit att tänka på vilken kost man får i sig och prova sig fram med hjälp av sin läkare.

Testa kosten över tid

Eftersom andra omständigheter kan påverka din mage, och att de skov man får vid ulcerös kolit aldrig är exakt likadana är det bra att testa en viss kost under en lite längre tid. Detta för att kunna säkerhetsställa hur kroppen och tarmarna fungerar vid just den kosten. Det bästa sättet att få i sig bra kost som fungerar vid ulcerös kolit är egentligen att tänka logiskt. Äter du mild och näringsriktig mat, ofta i små portioner så mår magen mycket bättre för de allra flesta. Köp hellre vegetariskt och rätt sorts fett när du väljer råvaror.


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.