Ulcerös kolit – behandling

Vid ulcerös kolit fungerar behandlingen främst mot alla de symtom som uppkommer, mot inflammationen i tarmen och förebyggande. Här förklarar vi mer behandlingen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Innan behandling bestäms en diagnos

Innan en behandling av ulcerös kolit påbörjas, bestäms först en diagnos. Detta kan man inte göra själv utan man utreds istället av en läkare. Man utesluter först infektion genom att undersöka avföringen. Sedan används en koloskopi-undersökning för att bestämma hur allvarlig ulcerös kolit personen har, så rätt behandling kan sättas in. Ett blodprov tas vanligtvis också.

Vid en behandling av ulcerös kolit försöker man i första hand få bukt med inflammationen. Vid en kraftig ulcerös kolit sätts kortison in som behandling och vid en mildare typ av ulcerös kolit används istället ett inflammationsdämpande läkemedel. Fungerar inte kortison som behandling finns det andra läkemedel som innehåller antikroppar. Antikropparna sätter stopp för att de ämnen som förvärrar inflammationen i tarmen.

Ulcerös kolit – behandling

Om du har förlorat en stor mängd blod kan en blodtransfusion vara att räkna med. Blir du inlagd på sjukhus får man ofta näringstillskott i flytande form, antingen som dropp eller som vätskeersättning. I vissa fall av ulcerös kolit är stomi en del av den behandling man får. Detta är vanligt då tarmsjukdomen har blivit allvarlig och farlig. Vid stomi tas tjocktarmen bort och avföringen töms då istället direkt via en påse på magen. När inflammationen i tarmen har läkt tar man oftast bort stomin och ansluter tarmen till ändtarmsöppningen. Men de flesta med ulcerös kolit behöver inte opereras.

 Kort om behandling vid ulcerös kolit:
* Se till att alltid få en korrekt undersökning så allting annat kan uteslutas
* Medicinering för att få bukt med inflammationen
* näringstillskott, salt och vätska (vätskeersättning)
* Sova mycket och stressa inte
* Stomi är en möjlig behandling av ulcerös kolit om den är allvarlig
* Många små mål mat
* Ät den kost som fungerar bäst för dig och undvik fett
* På grund av att personer med ulcerös kolit ofta äter många små portioner mat kan man behöva regelbundna tandläkarbesök

Egenvård och behandling vid ulcerös kolit

Vid egenvård och behandling av ulcerös kolit gäller det att sova bra och mycket, stressa så lite som möjligt och helst äta många små mål mat istället för några få stora. Dessutom är det viktigt att behandla din ulcerös kolit med vätskeersättning ifall du har diarré. Kosten kan också vara en viktig del av dagens behandling av ulcerös kolit. Man märker oftast själv vilken mat som fungerar och vilket som inte fungerar men man ska försöka undvika fett. Mer om kosten vid ulcerös kolit kan du läsa om i vår artikel ”ulcerös kolit – kost”.


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.